CV voorbeeld

Wanneer u op zoek gaat naar een job, is een cv echt wel noodzakelijk.
Een Curriculum Vitae is een samenvatting van u, als persoon.

alle-cv-voorbeelden

Iemand die het cv leest kan een beeld vormen over u, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.
Heel belangrijk bij het opstellen van een cv, is enkel relevante informatie te noteren.

Beperk uzelf ook in schrijfruimte.
Eén pagina is meer dan voldoende. Heeft u meer geschreven, probeer dan enkel de interessante informatie eruit te filteren.

Als je cv niet in orde is, dan wordt in veel gevallen de bijbehorende sollicitatiebrief niet eens meer gelezen. Het is dus zeer belangrijk om een goed curriculum vitae te hebben met een goede opbouw.

Een cv bestaat uit een aantal vaste onderdelen. De precieze inhoud, volgorde en kleurstelling kunnen soms wat afwijken, afhankelijk van de bron die het advies geeft.

Investeer in een goed cv

Het opstellen van een goed cv met de juiste cv template is best een uitdaging. Eerst moet je weten welke informatie er allemaal in je curriculum vitae moet komen te staan en vervolgens moet je die nog helder en foutloos vermelden.

Het is echter wel de moeite waard om tijd te investeren in het opstellen van je cv, want het is dus van grote invloed op de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Een cv bevat in ieder geval je persoonlijke gegevens, je opleidingen, werkervaring en vaardigheden.

Persoonlijke gegevens

Bovenaan je cv moeten jouw persoonlijke gegevens staan. Deze zet je onder een kop ‘Personalia’. De meningen over welke informatie hier precies moet staan verschillen wat, maar vermeld in ieder geval je volledige naam, je adresgegevens, het telefoonnummer waarop je gebeld wilt worden, je e-mailadres en je geboortedatum.

Je kunt deze informatie aanvullen met je geboorteplaats, burgerlijke staat, nationaliteit en geslacht. De gegevens onder personalia zijn een opsomming. Als je iets over je persoonlijkheid of ambities wilt vertellen, dan kun je eventueel een extra kort persoonlijk profiel toevoegen.

Opleidingen en werkervaring

Dit is de kern van je cv. Op basis van je opleiding en werkervaring wordt immers bepaald of jouw profiel aansluit bij de functie-eisen. Voor zowel je opleidingen als je werkervaring geldt dat je deze meldt in omgekeerde volgorde, dus met de meest recente opleiding en ervaring bovenaan de opsomming. Je begint met een kop ‘Opleiding’.

Hieronder vermeld je de precieze namen van de opleidingen die je hebt gevolgd, bij welke school of universiteit je die hebt gedaan en in welke periode. Vermeld ook of je het diploma hebt behaald. Na de opleidingen volgt de kop ‘Werkervaring’.

Hier vertel je bij welke bedrijven je hebt gewerkt en in welke functie. Geef daarbij een korte beschrijving van jouw verantwoordelijkheden en taken. Zo weet de lezer van jouw sollicitatie meteen wat je precies hebt gedaan.

Talen

Voor de talen die je spreekt kun je een aparte kop maken op je cv. Soms worden de talen echter ook vermeld onder de competenties. Je hoeft deze kop alleen toe te voegen als je minimaal 1 vreemde taal redelijk goed beheerst in woord en geschrift.

Noem alle vreemde talen die je spreekt en geef aan wat het niveau is van je mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Je kunt hierbij denken aan ‘vloeiend’, ‘goed’ of ‘redelijk’.

Competenties en andere vaardigheden

Hier kun je vermelden wat jouw sterke eigenschappen zijn en bijvoorbeeld met welke software je bekend bent. Deze informatie moet natuurlijk wel relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Overige informatie

Als je verder nog informatie wilt delen die je nergens anders kwijt kunt, dan kun je een kopje maken genaamd ‘Overig’. Hier kun je bijvoorbeeld relevante hobby’s noemen of andere activiteiten die jij belangrijk vindt om te noemen.

Wijk niet te veel af

Het is niet voor niets dat er een min of meer vaste cv opbouw bestaat. Op deze manier kan de lezer namelijk snel alle informatie vinden op je cv. Er is best ruimte om je cv creatief vorm te geven, maar zorg wel dat je de gebruikelijke onderdelen in de juiste volgorde vermeld.

Als het moeite kost om informatie te vinden, dan wordt het al snel aan de kant geschoven. Het is dus wel zo dat verschillende adviseurs ook verschillende adviezen geven over hoe het perfecte cv eruit hoort te zien.

Soms verschilt de volgorde iets of de naam van de kopjes. Het is handig om enkele voorbeelden te bekijken van cv’s om te zien welke het beste aansluit bij jouw ervaring en competenties.

Overige belangrijke zaken

Een cv met de juiste opbouw en inhoud is een goed begin, maar daarnaast moet je cv er ook goed uitzien. Er mogen absoluut geen spel- en typefouten instaan en de lay-out moet verzorgd zijn.

Zorg dat alle tekst netjes is uitgelijnd en dat er geen verspringende regels zijn. Maak de koppen dikgedrukt, zodat zij gemakkelijk te vinden zijn. Gebruik niet meer dan 2 verschillende lettertypes, anders oogt je curriculum vitae al snel rommelig.

In een cv moeten enkele onderdelen zeker worden opgenomen. Bij het opstellen ervan, is het dan ook belangrijk dat er een goede structuur in zit en alles zeer zakelijk wordt gehouden.

Structuur

  • Persoonlijke gegevens
  • Onderwijs en opleiding
  • Andere relevante ervaringen
  • Vaardigheden en competenties
  • Persoonlijke informatie

Aandachtspunten

  • Noteer enkel wat echt belangrijk is. Schrijf geen dingen op om het CV te vullen, die geen meerwaarde bieden, want dat speelt enkel in je nadeel.
  • Zorg dat alles wat in het cv staat, ook werkelijk zo is. Verbloem de realiteit niet en liegen kan zeker niet. Wanneer u uitgenodigd wordt voor een gesprek en eventueel wordt aangenomen, komt de waarheid vroeg of laat toch aan het licht.
  • Benoem altijd de meest recente dingen het eerst. Ze zijn immers het meest belangrijk voor het meest recente beeld en hoe u gevormd bent.
  • Een cv opstellen doet u vanaf de middelbare opleiding. Maak er geen levensverhaal of dagboek van.
  • Noteer ook opleidingen die u niet afgerond heeft, ze maken immers deel uit van uw leven en kunnen een verklaring zijn voor hoe u nu bent.
  • Een cv maken gebeurt chronologisch. Sla hierbij geen jaren over, want wat deed u tijdens die jaren, niets?
  • Een foto is niet noodzakelijk en het wordt aangeraden deze achterwege te laten, zodat volledig objectief over uw cv geoordeeld kan worden.

Voorbeelden

In een CV moeten bepaalde onderdelen zeker worden opgenomen.
Als algemeen besluit kunnen we stellen, wees vooral uzelf. Verbloem niet maar, haal jezelf ook niet neer. Eerlijkheid primeert. Voeg bij uw cv uiteraard ook een motivatiebrief.

Bij het opstellen van een cv is het ook belangrijk, dat er een goede structuur in zit en alles zeer zakelijk en overzichtelijk wordt gehouden.

Een goed CV kan goud waard zijn!
Het is een samenvatting van een persoon zijn levensloop, zowel professionele als andere informatie.
Wanneer u gaat solliciteren, wordt verwacht dat u dit document kan voorleggen.

Maar hoe ziet een goed cv eruit en vooral wat staat erin?
Hieronder geven we een voorbeeld CV weer, omdat een goed voorbeeld zoveel meer zegt dan uitleg over hoe het hoort.

De onderdelen

Het cv bestaat uit verschillende onderdelen en heeft meestal een vaste structuur.
Een goed cv bestaat maximaal uit twee pagina’s en schetst kort de levensloop van een persoon.
De structuur bestaat uit:

1.       Persoonlijke gegevens

  • Naam
  • Adres
  • Gsm
  • E-mail
  • Nationaliteit
  • Geboortedatum
  • Geboorteplaats

Tip: een foto kan, maar zeker geen verplichting.

2.       Onderwijs en opleidingen

Instelling – Richting (Telkens voor elke opleiding die u volgde deze twee begrippen aanhalen.)
Haal eerst het diploma aan dat u het laatste behaalde, eindig met de middelbare school.
Noteer ook relevante andere opleidingen zoals het rijbewijs, ook het onderwerp van uw Master- of Bachelorproef kan interessant zijn.

Tip: noteer telkens de periode, waarin u de richting volgde of het diploma behaalde

3.       Werkervaringen
Welke werkervaring heeft u voorheenb al opgedaan, bij welk bedrijf en wat deed u daar precies?
Volgde u een stage of studeerde u in het buitenland? Zette u zich in voor het goede doel?

Tip: kies enkel voor relevante ervaringen en blijf to the point, overbodige informatie kan het geheel langdradig maken.

4.       Vaardigheden en competenties
Welke talen beheerst u?
Welke software kennis heeft u?
Heeft u uitzonderlijke realisaties verwezenlijkt?

Tip: geef aan op welk niveau u het beheerst, zo valt u tijdens een eventueel gesprek ook niet door de mand. Toon hier duidelijk uw motivatie en competenties, net zoals in de motivatiebrief.

Voorbeeld maakt alles duidelijk

Gebruik een goede template, dat in het oog springt bij de toekomstige werkgever.

voorbeeld-pdf

Bekijk ook eventueel de vele voorbeelden die beschikbaar zijn om vrij te downloaden in het volgende CV overzicht.

U kan deze templates na aanschaf in “Word” formaat downloaden en meteen gebruiken.
Kies de juiste kleurstelling dat bij de job past.

Kies de motivatiebrief template gelijk aan die van het cv.
Kijk bij onze brief voorbeelden, welke brief u zou willen gebruiken.

Gratis-motivatiebrief-downloaden