De opbouw van een motivatiebrief
De juiste opbouw van een motivatiebrief is erg belangrijk, wanneer je gaat solliciteren.
In de eerste plaats is de motivatiebrief een visitekaartje van jezelf. In de tweede plaats wil je dat jouw motivatiebrief er uitspringt tussen alle anderen. En in de derde plaats wil je waarschijnlijk niet al te vaak een motivatiebrief hoeven schrijven, maar zo snel mogelijk een baan krijgen.

Naast de vraag “Wat zet je in een motivatiebrief” is de vraag “Hoe ziet de opbouw van een motivatiebrief eruit?” erg belangrijk. De juiste opbouw zorgt er voor dat er in het hoofd van de lezer een proces plaatsvindt, waardoor zij de informatie die je wilt geven op het juiste moment binnenkomt.
In een goede motivatiebrief geef je kort en krachtig aan waarom jij deze baan ambieert en waarom jij de juiste persoon voor deze functie bent. Daarbij geef je je pluspunten aan, je eventuele ervaringen en laat je zien dat je aan de gestelde functie-eisen voldoet.

Naast dat wat in je motivatiebrief moet staan en dat wat in je CV thuishoort, is voor een goede sollicitatie ook de opbouw van een motivatiebrief van groot belang. Is je motivatiebrief op de juiste lengte, zitten er geen type- en taalfouten in en ziet de brief er verzorgd uit, dan nog kan je brief terzijde gelegd worden omdat de opbouw niet juist is.

Houd daarom de volgende volgorde aan:
• Perfecte openingszin
• Inleiding
• Waarom ben jij de aangewezen persoon
• Vaardigheden en eigenschappen
• Afsluiter met uitnodiging.

De openingszin

Met de openingszin kun je de aandacht van de lezer al te pakken krijgen. Veel mensen beginnen met standaard zinnen als: “Naar aanleiding van uw advertentie ….”, of “Hierbij solliciteer ik op de functie van ….”, of “Ik heb interesse in de vacature van …. die u aanbiedt.”
Dat soort zinnen vertelt de lezer iets dat ze al lang weten, want zij hebben immers de advertentie geplaatst. En wanneer je op een stapel met vele sollicitatiebrieven ligt en je bent de zoveelste, dan krijgt de lezer automatisch het gevoel van: “zucht, weer zo’n standaardbrief!” Daarmee sta je gelijk op achterstand met degene die een pakkende openingszin heeft geschreven. Meer daarover in het artikel “Geslaagde openingszinnen voor een motivatiebrief”.
Neem de tijd voor het vinden van een goede openingszin die aansluit bij de functie waar je op solliciteert. Met een goede openingszin versla je minimaal driekwart van je concurrenten en zorg je er voor dat je brief niet op de stapel afwijzingen beland.

Inleiding

Je openingszin is de eerste zin van je inleiding. In deze inleidende alinea geef je vervolgens kort aan waarom je op deze functie solliciteert en wat je zo aanspreekt in de vacature.
Hou het kort en probeer je inleiding te beperken tot maximaal 5 regels. Minder heeft de voorkeur.

U de juiste persoon?!

Na de inleiding geef je kort aan waarom jij denkt de juiste persoon voor deze functie te zijn. Uiteraard omdat je de skills voor deze functie hebt, maar ook omdat jij bijvoorbeeld goed aansluit bij het team waar je inkomt, of dat de visie van het bedrijf overeenkomt met de jouwe. Laat zien waarom jij goed bij dit bedrijf past.
Dit onderdeel noem je ook wel de argumentatie. Je geeft aan wat jij je potentiële werkgever te bieden hebt. Zo nodig vertel je kort iets over je opleiding, je achtergrond en relevante ervaringen. Hou het kort en verwijs voor meer informatie naar je CV. Het CV is zeer belangrijk in de presentatie en kies daarom de juiste template voor de functie. Wellicht kun je een geschikte template vinden in dit cv template overzicht. Noem in je argumentatie alleen de echt relevante zaken. Heb je bijvoorbeeld al 20 jaar ervaring, dan hoef je niet meer je opleidingen te noemen. En je hoeft hier ook niets te zeggen over werkzaamheden die niet of minder interessant voor deze functie zijn. Beperk je echt tot dat waarvan je verwacht dat de lezer dat wil horen en weten.

Vaardigheden en eigenschappen

In je argumentatie komen mogelijk je vaardigheden en eigenschappen ook al aanbod. Je kunt er voor kiezen deze in een aparte alinea te plaatsen. Een vaardigheid of eigenschap is iets anders dan ervaring. De juiste vaardigheden en eigenschappen zijn wel heel belangrijk voor een functie. Door ze in een aparte alinea te zetten leg je er wat meer accent op.
In dit deel van de motivatiebrief ga je ook in op de gevraagde eigenschappen. In de meeste advertenties staan een aantal eigenschappen en vaardigheden die men van de kandidaat verwacht. In dit deel van de motivatiebrief ga je die bevestigen.
Heb je nu een van deze gevraagde vaardigheden of eigenschappen niet, hoeft dat geen reden voor afwijzing te zijn. Je gaat daar in de motivatiebrief natuurlijk geen aandacht voor vragen. Deze gevraagde vaardigheid of eigenschap laat je gewoon achterwege.
Neem niet het rijtje over dat in de advertentie staat, maar verpak het in zinnen door iets over jezelf te vertellen. Bijvoorbeeld: “Met mij haalt u ervaren teamspeler in huis die leergierig is, flexibel,enthousiast en zelfstandig. Daarnaast weet ik anderen om mij heen te motiveren en samen tot het beste resultaat te komen.”
In deze zinnen laat je zien dat je een teamspeler, ervaren, leergierig, flexibel, enthousiast en zelfstandig bent en dat je anderen motiveert.

Een goede afsluiting

Met voorgaande onderdelen heb je aangegeven waarom jij de juiste persoon voor de functie bent. Het is een visitekaartje naar aanleiding waarvan je hoopt uitgenodigd te worden voor een gesprek. Als het goed is heb je je potentiële werkgever nieuwsgierig gemaakt naar wie jij bent. In een goede motivatiebrief heb je niet alles van jezelf kunnen laten zien. En ook de aanvullende CV is daarvoor niet genoeg. Je hebt een gesprek nodig om jezelf te presenteren. Maar ook om te ontdekken of er echt de klik is die jij en zij verwachten dat er zal zijn.

Zorg daarom voor een goede afsluiter, waarbij je jezelf als het ware uitnodigt voor een sollicitatiegesprek. Uiteraard doe je dat niet door je op te dringen, maar door hen nog nieuwsgieriger naar jou te maken.
Een voorbeeld van een goede afsluitende alinea: “Deze motivatiebrief is eigenlijk te kort en om een volledig beeld van mijzelf te geven. Naast genoemde heb ik u nog meer te bieden, waarover ik graag met u in gesprek zou gaan.”.

Conclusie

De hiervoor beschreven opbouw van de motivatiebrief is standaard. Je kunt er voor kiezen daarvan af te wijken. Wanneer het om een creatieve baan gaat, kan dat best succesvol zijn om gelijk je creatieve kant te laten zien. Maar in de meeste gevallen werkt dat niet. De genoemde opbouw van een motivatiebrief is in de meeste gevallen de juiste. Het is nu aan jou de juiste informatie per onderdeel er in te verpakken. Hier kun je wel creatief in zijn om zo je potentiële werkgever extra interesse in jou te laten krijgen, zodat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en daar de baan kunt binnenhalen. Kijk op onze motivatiebrief voorbeelden pagina, voor een concreet voorbeeld om te downloaden.

Succes met het schrijven van je motivatiebrief.