Wat zet je in een motivatiebrief?

Wat zet je in een motivatiebrief?

Wat zet je in een motivatiebrief en wat niet. Je motivatiebrief moet pakkend zijn en de juiste informatie voor je potentiële werkgever geven.

Je motivatiebrief is in de eerste plaats een visitekaartje van jezelf. Als tweede wil je natuurlijk dat jouw motivatiebrief er tussen uitspringt. En als derde wil je waarschijnlijk niet al te vaak een motivatiebrief hoeven schrijven, maar zo snel mogelijk een baan.Dat lukt alleen wanneer je de juiste informatie in je motivatiebrief schrijft.

Uiteraard is opbouw van een motivatiebrief erg belangrijk wanneer je gaat solliciteren. Meer daarover kun je lezen in het artikel “De juiste opbouw van een motivatiebrief”. Maar nog belangrijker is wat je in de motivatiebrief zet, waardoor jouw motivatiebrief boven op de stapel met mensen komt te liggen die worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Pas op voor overload in je motivatiebrief

In je motivatiebrief wil je laten zien dat je je verdiept hebt in het bedrijf waar je solliciteert en weet wat de gevraagde functie inhoud. Je wilt ook je zelf profileren en alle positieve punten van jezelf laten zien. Je wilt je potentiële werkgever overtuigen dat jij de beste kandidaat bent. Dit natuurlijk zonder te overdrijven. Want daar prikken mensen doorheen en wordt je motivatiebrief terzijde gelegd.
Het gevaar van alles in je motivatiebrief willen zetten is dat je te veel informatie geeft en een te lange motivatiebrief gaat schrijven. Daardoor val je niet op en als je al wel opvalt, haakt men daar juist vaak op af.

Wat staat er in een goede motivatiebrief

In een goede motivatiebrief geef je kort en krachtig aan waarom jij deze baan ambieert en waarom jij de juiste persoon voor deze functie bent. Daarbij geef je je pluspunten aan, je eventuele ervaringen en laat je zien dat je aan de gestelde functie-eisen voldoet.

Hou het kort!

Een goede motivatiebrief hoeft niet lang te zijn. In tegendeel; dat schrikt eerder af. Hou het vooral kort. Maak de zinnen niet te lang. Verwijs daar waar mogelijk voor meer informatie naar je CV. Die mag heel uitgebreid zijn.

Pas je CV aan naar de functie

Het is aan te raden je CV af te stemmen op de vacature waar je op solliciteert. Uiteraard ga je geen onwaarheden toevoegen. Maar door je CV aan te passen leg je de klemtoon op de juiste plek voor de functie waar je op solliciteert.
Het is handig dat je een heel uitgebreide CV maakt met al je kennis en ervaring. Per sollicitatie neem je dan de basis CV en past deze aan op de functie waar je op solliciteert. Dat houdt in dat je de voor deze functie minder relevante informatie in je CV schrapt of comprimeert (indikt). Wanneer men dan je CV bekijkt, wordt men niet door deze minder relevante informatie afgeleid en houd je de focus op de voor deze functie relevante kennis en ervaring. Lees meer bij CV voorbeeld.

Ja-knik momenten

De juiste opbouw van een motivatiebrief zorgt er voor dat je brief goed leesbaar is. Daarnaast bouw je een soort van ja-knik momenten in. Degene die de brief leest, leest continue bevestigingen van wat hij zoekt en verwacht te vinden. Daarmee bouw je een positief beeld van jezelf op.

Ga niet opsommen, maar verpak de boodschap

Een goede motivatiebrief is geen opsomming van wat je allemaal kunt en gedaan hebt. En moet al helemaal niet een herhaling zijn van het rijtje eisen dat er in de vacature stond. Natuurlijk wil je deze zaken wel benoemen. Maar doe het niet in rijtjes. Verpak ze in goede zinnen.

Niet doen:
“Ik herken mij in de door u gestelde eisen. Zo ben ik leergierig, een doorzetter, creatief, stressbestendig en een teamplayer en kan goed leiding geven.”

Wel doen:
“Als teamleider heb ik altijd het maximale uit mijn team weten te halen door hen te motiveren met creatieve vragen. Deadlines zijn een motivatie en problemen zijn er om opgelost te worden. Zoeken naar oplossingen resulteert vaak in nieuwe interessante ontdekkingen.”
• Je zegt hetzelfde, maar dan veel beter verpakt:
• Leergierig versus Zoeken naar oplossingen resulteert vaak in nieuwe interessante ontdekkingen
• Doorzetter versus Deadlines zijn een motivatie
• Creatief versus te motiveren met creatieve vragen.
• Stressbestendig versus Deadlines zijn een motivatie en problemen zijn er om opgelost te worden
• Teamplayer versus heb ik altijd het maximale uit mijn team weten te halendoor hen te motiveren
• Leiding geven versus Als teamleider

Waarom deze functie?

Met voorgaande heb je al aangegeven waarom je vindt dat je aan de eisen voldoet. Maar waarom ambieer je deze functie? Vertel in het kort wat jou zo aanspreekt in de deze functie. Bijvoorbeeld omdat je hier nieuwe uitdagingen in ziet, dat je je hier door kunt ontwikkelen, dat je gebruik kunt maken van al je kwaliteiten, etc.

Waarom dit bedrijf?

Naast je motivatie voor de functie en het weergeven van het voldoen aan de functie-eisen. Is het verstandig om ook in te gaan waarom het bedrijf je aanspreekt. Daarmee geef je de lezer van je brief eigenlijk een schouderklopje en laat je ook zien dat je denkt in het bedrijf thuis te horen.
Verdiep je in het bedrijf. Bekijk de site. Bel eventueel een paar mensen van wie je weet dat ze er bijvoorbeeld werken of mee gewerkt hebben. En bel met de contactpersoon in de advertentie. Die kan je veel vertellen over de functie en over het bedrijf.

Refereer aan het gesprek

Heb je even gebeld met de contactpersoon, gebruik dat dan ook zeker even in je motivatiebrief. Het laat zien dat jij je hebt verdiept in de vacature. Je kunt daar zelfs al mee beginnen. Een goede openingszin kan bijvoorbeeld zijn:
“Uw advertentie viel mij op en na bezoek aan uw website en het telefonisch gesprek met de heer Janssen, wist ik het zeker. De functie …. Is mij op het lijf geschreven. ….”.
Meer openingszinnen vind je in het artikel “Geslaagde openingszinnen voor een motivatiebrief”.

Nodig jezelf uit voor een gesprek

Schrijf een goede afsluiter, waarbij je jezelf als het ware uitnodigt voor een gesprek. Niet opdringerig, maar nieuwsgierig makend.
Een voorbeeld van een goede afsluitende zin: “Met deze motivatiebrief heb ik slechts een tipje van mij zelf kunnen laten zien. Naast genoemde heb ik meer te bieden, waarover ik graag met u in gesprek ga.”.

Schrijf geen onwaarheden

Maak je motivatiebrief ook niet mooier dan het is. Een beetje aandikken mag natuurlijk wel, maar schrijf geen onwaarheden. Die komen tijdens een sollicitatiegesprek toch wel aan het licht. En dan lig je er alsnog uit.

Conclusie Wat zet je in de motivatiebrief

Het antwoord op de vraag “Wat zet je in de motivatiebrief?” is kort gezegd een goede en pakkende omschrijving, waarom jij de juiste persoon voor de functie bent, wat je sterke punten zijn en waarom je binnen het bedrijf past. Je begint met een pakken de openingszin en sluit af met een uitnodiging.
Succes met je motivatiebrief