De motivatiebrief moet pakkend zijn en de juiste informatie voor uw potentiële werkgever geven.

De motivatiebrief is in de eerste plaats een visitekaartje van uzelf. Als tweede wil je natuurlijk dat uw motivatiebrief er uitspringt. En als derde wil je waarschijnlijk niet al te vaak een motivatiebrief te hoeven schrijven, maar zo snel mogelijk een job.
Dat lukt alleen wanneer u de juiste informatie in de motivatiebrief schrijft.
Uiteraard is opbouw van een motivatiebrief erg belangrijk wanneer u gaat solliciteren.
Maar nog belangrijker is wat u in de motivatiebrief zet, waardoor de brief boven op de stapel van kandidaten komt te liggen, die worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Pas op voor overload
In de motivatiebrief wilt u laten zien dat u zicht heeft verdiept in het bedrijf waar u solliciteert en weet wat de gevraagde job inhoud. U wilt ook uzelf profileren en alle positieve punten van uzelf laten zien.
U wilt de potentiële werkgever overtuigen dat u de beste kandidaat bent. Dit natuurlijk zonder te overdrijven. Want daar prikken mensen doorheen en wordt de brief terzijde gelegd.
Het gevaar van alles in de motivatie willen zetten is, dat u te veel informatie geeft en een te lange motivatiebrief gaat schrijven. Daardoor valt u niet op en als uw brief al wel opvalt, haakt men daar juist vaak op af.
Wat staat er in een goede brief
In een goede motivatie geeft u kort en krachtig aan waarom u deze baan ambieert en waarom u de juiste persoon voor deze functie bent. Daarbij geeft u de pluspunten aan, eventuele ervaringen en laat u zien dat u aan de gestelde job-eisen voldoet.
Hou het kort!
Een goede motivatiebrief hoeft niet lang te zijn. In tegendeel; dat schrikt eerder af. Hou het vooral kort. Maak de zinnen niet te lang. Verwijs daar waar mogelijk voor meer informatie naar het CV. Die mag uitgebreider zijn.
Pas je CV aan naar de functie
Het is aan te raden het CV af te stemmen op de vacature waar u op solliciteert.
Uiteraard gaat u geen onwaarheden toevoegen. Maar door het CV aan te passen legt u de klemtoon op de juiste plek voor de job waar u op solliciteert.
Het is handig dat u een uitgebreide CV maakt met al de kennis en ervaring. Per sollicitatie neemt u dan de basis CV en past deze aan op de job waar u op solliciteert.
Dat houdt in dat u de voor deze functie minder relevante informatie in het CV schrapt of comprimeert (indikt). Wanneer men dan het CV bekijkt, wordt men niet door deze minder relevante informatie afgeleid en houd u de focus op de voor deze job relevante kennis en ervaring. Lees meer bij CV voorbeeld.
Ja-knik momenten
De juiste opbouw van een motivatiebrief zorgt er voor, dat uw brief goed leesbaar is. Daarnaast bouwt u een soort van ja-knik momenten in. Degene die de brief leest, leest continue bevestigingen van wat hij zoekt en verwacht te vinden. Daarmee bouwt u een positief beeld van uzelf op.
Niet opsommen, maar verpakken
Een goede motivatiebrief is geen opsomming van wat u allemaal kunt en gedaan hebt. En moet al helemaal niet een herhaling zijn van het rijtje eisen dat er in de vacature stond. Natuurlijk wilt u deze zaken wel benoemen. Maar doe het niet in rijtjes. Verpak ze in goede zinnen.
Niet doen:
“Ik herken mij in de door u gestelde eisen. Zo ben ik leergierig, een doorzetter, creatief, stressbestendig en een teamplayer en kan goed leiding geven.”
Wel doen:
“Als teamleider heb ik altijd het maximale uit mijn team weten te halen door hen te motiveren met creatieve vragen. Deadlines zijn een motivatie en problemen zijn er om opgelost te worden. Zoeken naar oplossingen resulteert vaak in nieuwe interessante ontdekkingen.”
- U zegt hetzelfde, maar dan veel beter verpakt:
- Leergierig versus Zoeken naar oplossingen resulteert vaak in nieuwe interessante ontdekkingen
- Doorzetter versus Deadlines zijn een motivatie
- Creatief versus te motiveren met creatieve vragen.
- Stressbestendig versus Deadlines zijn een motivatie en problemen zijn er om opgelost te worden
- Teamplayer versus heb ik altijd het maximale uit mijn team weten te halendoor hen te motiveren
- Leiding geven versus Als teamleider
Waarom deze functie?
Met voorgaande heeft u al aangegeven waarom u vindt dat u aan de eisen voldoet.
Maar waarom ambieer u deze job? Vertel in het kort wat u zo aanspreekt in de deze job. Bijvoorbeeld omdat u hier nieuwe uitdagingen in ziet, dat u zich hier door kunt ontwikkelen, dat u gebruik kunt maken van al uw kwaliteiten, etc.
Waarom dit bedrijf?
Naast de motivatie voor de functie en het weergeven van het voldoen aan de functie-eisen. Is het verstandig om ook in te gaan waarom het bedrijf u aanspreekt.
Daarmee geeft u de lezer van de brief eigenlijk een schouderklopje en laat u ook zien dat u denkt in het bedrijf thuis te horen.
Verdiept u zich in het bedrijf. Bekijk de website.
Bel eventueel een paar mensen van wie u weet dat ze er bijvoorbeeld werken of mee gewerkt hebben. Bel met de contactpersoon in de advertentie. Die kunnen u veel vertellen over de job en over het bedrijf.
Refereer aan het gesprek
Heeft u even gebeld met de contactpersoon, gebruik dat dan ook zeker even in de motivatiebrief. Het laat zien dat u zich heeft verdiept in de vacature. U kunt daar zelfs al mee beginnen.
Een goede openingszin kan bijvoorbeeld zijn:
“Uw advertentie viel mij op en na bezoek aan uw website en het telefonisch gesprek met de heer Janssen, wist ik het zeker. De functie …. Is mij op het lijf geschreven. ….”.
Meer openingszinnen vindt u in het artikel “Geslaagde openingszinnen voor een motivatiebrief”.
Nodig uzelf uit voor een gesprek
Schrijf een goede afsluiter, waarbij u zichzelf als het ware uitnodigt voor een gesprek. Niet opdringerig, maar nieuwsgierig makend.
Een voorbeeld van een goede afsluitende zin: “Met deze motivatiebrief heb ik slechts een tipje van mijzelf kunnen laten zien. Naast genoemde heb ik meer te bieden, waarover ik graag met u in gesprek ga.”.
Schrijf geen onwaarheden
Maak de motivatiebrief ook niet mooier dan het is. Een beetje aandikken mag natuurlijk wel, maar schrijf geen onwaarheden. Die komen tijdens een sollicitatiegesprek toch wel aan het licht. En dan ligt u er alsnog uit.
Conclusie
Het antwoord op de vraag “Wat zet je in de motivatiebrief?” is kort gezegd een goede en pakkende omschrijving, waarom u de juiste persoon voor de job bent, wat uw sterke punten zijn en waarom u binnen het bedrijf past. U begint met een pakkende openingszin en sluit af met een uitnodiging.
Succes met uw brief!