Sollicitatiebrief voorbeeld

Een sollicitatiebrief schrijf je wanneer je op zoek bent naar werk. Je schrijft verschillende bedrijven aan waarvan je denkt dat je in hun profiel past en aan hun job omschrijving voldoet.

Het kan hierbij zijn dat je reageert op een vacature die ze uitbrachten of dat je spontaan solliciteert omdat het bedrijf je interesse wekt. Wij helpen je graag met het uitwerken van zo’n brief, bekijk daarvoor zeker onze voorbeeld sollicitatebrief.

Download voorbeeld sollicitatiebrief

Belangrijk is dat je jouw sollicitatiebrief persoonlijk maakt en wat meer vertelt over jezelf in enkele bondige slagzinnen. Het schrijven van een sollicitatiebrief houdt eigenlijk twee delen in, eerst en vooral schrijf je een motivatiebrief, daarnaast voeg je ook een CV toe. Hieronder volgt wat meer informatie over wat in beide delen precies beschreven moet staan en hoe je het schrijven ervan het best kunt aanpakken. Voorbeelden van sollicitatiebrieven die je terugvindt op het internet of in boeken kun je zeker gebruiken als leidraad voor je eigen exemplaar, maar zorg ervoor dat je persoonlijk blijft bij het schrijven van je motivatiebrief en curriculum vitae.

Voorbeeld sollicitatiebrief bestaat uit 2 delen

  • Motivatiebrief
    Een motivatiebrief schrijven komt eigenlijk neer op jezelf promoten bij je toekomstige werkgever. In een luchtige maar zakelijke brief maak je wat je kwaliteiten zijn, de reden van sollicitatie en waarom jij perfect bent voor de job. Aan de hand van deze brief moet de werkgever immers uitmaken of je op gesprek mag komen of niet. Zorg dus voor een spontane tekst, zonder spelfouten(!). Bekijk alvast een duidelijk motivatiebrief voorbeeld.
  • CV
    Hierin beschrijf je je reeds doorlopen professionele levensverhaal. Hierbij is het vooral belangrijk dat je enkel zaken noteert die belangrijk zijn voor de lezer. Dat je ooit een zwembrevet haalde of kon fietsen toen je zes jaar was, zijn dingen die voor jou misschien wel bepalend waren toen je een kind was, maar die je kwaliteiten van toekomstig werknemer niet beïnvloeden. Door enkel noodzakelijke dingen te noteren bezorg je de lezer een dienst. Dit is eerder een secundair document in je sollicitatiebrief. Bekijk alvast CV voorbeelden om inspiratie op te doen.

Je sollicitatiebrief bestaat dus eigenlijk uit twee delen, maar het is belangrijk dat die twee delen nauw op elkaar aansluiten en één geheel vormen. Het moet duidelijk zijn dat ze door dezelfde persoon en op hetzelfde moment geschreven zijn. Een slordige brief afleveren, zorgt enkel voor een slechte indruk. Een minder goede indruk nalaten is toch het laatste wat je wil bij je toekomstige werkgever.

Zet dus je beste beentje voor en vergeet het niet te laten nalezen, want fouten zijn uit den boze. Succes!

Concrete voorbeelden

Wij bieden jou graag nog een hulpmiddel aan. Namelijk concrete voorbeelden van motivatiebrieven en CV’s.