Sollicitatiebrief voorbeeld

Een sollicitatiebrief schrijft u wanneer u op zoek bent naar een job. U schrijft verschillende bedrijven aan, waarvan u denkt dat ze in uw profiel passen en aan de job omschrijving voldoet.

Gratis-motivatiebrief-downloaden

Het kan hierbij zijn, dat u reageert op een vacature die ze vacant hebben of dat u spontaan solliciteert, omdat het bedrijf uw interesse heeft gewekt. Wij helpen u graag met het uitwerken van deze brief, bekijk daarvoor zeker ons voorbeeld sollicitatebrief.

Belangrijk is dat, de sollicitatiebrief persoonlijk wordt gemaakt en dat u wat meer vertelt over uzelf in enkele bondige slagzinnen. Het schrijven van een sollicitatiebrief houdt eigenlijk twee delen in, eerst en vooral schrijft u een motivatiebrief, daarnaast voegt u er ook een cv aan toe.

Hieronder volgt wat meer informatie over wat in beide delen precies beschreven moet staan en hoe u het schrijven ervan het best kunt aanpakken. Voorbeelden van sollicitatiebrieven die u terugvindt op het internet of in boeken kunt u zeker gebruiken als leidraad voor uw eigen exemplaar, maar zorg ervoor dat u persoonlijk blijft bij het schrijven van de brief en curriculum vitae.

Download voorbeeld sollicitatiebrief

Voorbeeld sollicitatiebrief bestaat uit 2 delen

  • Motivatiebrief
    Een motivatiebrief schrijven komt eigenlijk neer op uzelf promoten bij de toekomstige werkgever. In een luchtige maar zakelijke brief verteld u wat uw kwaliteiten zijn, de reden van sollicitatie en waarom u perfect bent voor de job.
  • Aan de hand van deze brief moet de werkgever immers uitmaken of u op gesprek mag komen of niet. Zorg dus voor een spontane tekst, zonder spelfouten(!).
  • CV
    Hierin beschrijft u de reeds doorlopen professionele loopbaan.
    Hierbij is het vooral belangrijk dat u enkel zaken noteert die belangrijk zijn voor de lezer.
  • Dat u ooit een zwembrevet haalde of kon fietsen toen u zes jaar was, zijn dingen die voor u misschien wel bepalend waren toen u een kind was, maar die kwaliteiten zullen de toekomstig werknemer niet beïnvloeden. Door enkel noodzakelijke dingen te noteren bezorgt u de lezer een dienst. Dit is eerder een secundair document in de sollicitatiebrief.

De sollicitatiebrief bestaat dus eigenlijk uit twee delen, maar het is belangrijk dat die twee delen nauw op elkaar aansluiten en één geheel vormen. Het moet duidelijk zijn dat ze door dezelfde persoon en op hetzelfde moment geschreven zijn. Een slordige brief afleveren, zorgt enkel voor een slechte indruk. Een minder goede indruk nalaten, is toch het laatste wat je wil bij je toekomstige werkgever.

Zet dus uw beste beentje voor en vergeet het niet te laten nalezen door anderen, want fouten zijn uit den boze. Succes met het schrijven!

Concrete voorbeelden

Wij bieden u graag nog een hulpmiddel aan. Namelijk voorbeelden van motivatiebrieven en CV’s.