Voorbeeld motivatiebrief

Wilt u weten hoe u de perfecte motivatiebrief opstelt om uw droomjob binnen te halen?
Dan bent u hier aan het juiste adres!

Bekijk hieronder voorbeelden per job sector:

Download onderstaand motivatiebrief voorbeeld, u kunt kiezen uit een Word of een pdf versie.

voorbeeld motivatiebrief (word)voorbeeld motivatiebrief (pdf)

De motivatiebrief kan nu worden geschreven.

Hieronder hebben we een standaard voorbeeld motivatiebrief gezet. Voor u begint, lees eerst even alle tip aan de hand van ons motivatiebrief voorbeeld, over het opstellen van een voortreffelijke brief.

Wij willen u zo goed mogelijk helpen bij het opstellen van uw best mogelijke motivatiebrief. Hiervoor hebben we het voor u mogelijk gemaakt om enkele brieven in te kijken.

Deze voorbeelden moeten u helpen in het proces om zelf een sterke en overtuigende tekst op te stellen.
Op deze pagina vindt u een lijst van beroepen waarvoor u voorbeeld brieven gratis kunt downloaden om zelf te bewerken.

Vergeet echter nooit de brief te personaliseren, u wilt tenslotte niet precies dezelfde brief als andere sollicitanten!
Een motivatiebrief is een brief die erg persoonlijk is. U schrijft in eigen woorden zo optimaal mogelijk uw motivatie.

Het kan zijn dat een brief wordt opgesteld wanneer u in aanmerking wilt komen voor een opleiding, dan dient u aan te geven waarom zij juist u uit moeten kiezen.

Welke motivatie zet u op papier? Het is belangrijk dat u aan de hand van een voorbeeld kunt werken, dan krijgt u meteen ideeën waar u mee aan de slag kunt gaan. Een aantal elementen dienen in ieder geval opgenomen te worden.

Wat staat er in de motivatiebrief?

In de brief staan op de eerste plaats uw persoonlijke gegevens: naam, adres, geboortedatum en andere persoonlijke gegevens, die van belang zijn. Denk hierbij ook aan het onderwerp bovenaan de brief en de datum waarop u de brief maakt. Dan volgt het c.v. dit is een beschrijving van wat u tot nu toe allemaal gedaan hebt: cursussen, opleidingen, werk, etc. Daarna schrijft u de motivatie, waarom u juist uitgekozen moet worden. Zorg dat u zoveel mogelijk op de hoogte bent van bijvoorbeeld de inhoud van de job, zodat u daar op in kunt spelen tijdens het gesprek. Dan geeft u een duidelijke beschrijving van de activiteiten waar u op dit moment mee bezig bent, welke goed bij het beroep aansluiten bijvoorbeeld.

Tips & voorbeelden

We hebben al enkele tips aangehaald, hoe u het best uw motivatiebrief kan opstellen.
Lees deze zeker eens door voordat u aan de definitieve versie begint. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van verschillende soorten situaties waarin u een motivatiebrief nodig kan hebben.

Wij bieden deze motivatiebrieven aan als voorbeeld. Ga ze niet letterlijk kopiëren want dat zal u niets opleveren!

 1. Maak het niet te lang. Een sollicitatiebrief dient, inclusief adressering, aanhef en aflsuiting niet langer te zijn dan één A4’tje. Houd het daarom bondig en benoem alleen de relevante zaken. Hierdoor houdt u het ook interessant voor de werkgever die op zijn minst nog enkele tientallen andere motivatiebrieven zal moeten doospitten.
 2. De aanhef. Het is hier gebruikelijk, en netjes, om als aanhef “Geachte” te gebruiken. Probeer er achter te komen aan wie de brief precies gericht is zodat u “Geachte heer…..” of ”Geachte mevrouw…..” kan gebruiken, hoe persoonlijker hoe beter. U kunt ook “Beste” gebruiken als aanhef, als u “Geachte” niet gepast vindt.
 3. Maak geen fouten.
  Een motivatiebrief dient u op de computer te maken, en niet met de hand te schrijven. Bijkomend voordeel is dat u veel spelfouten hierdoor kunt voorkomen met een spellings-corrector. De computer corrigeert echter niet de grammatica in de motivatiebrief en daar dient u dus zelf goed op te letten. Lees de brief altijd op papier nog eens na en laat ook een bekende de motivatiebrief nogmaals doorlezen, vier ogen zien meer dan twee!
 4. Lettertype en lettergrootte. Gebruik voor de motivatiebrief hetzelfde lettertype en lettergrootte als in uw C.V. Hanteer hierbij een maximum van lettergroote 12, hoewel 11 vaak netter staat. Gebruik geen rare lettertypes.
 5. Vousvoyeer altijd. De motivatiebrief is een zakelijke brief, daarbij hoort zakelijk taalgebruik. Spreek de lezer daarom altijd met u aan en nooit met jij. Vermijd in de motivatiebrief sowieso populair taalgebruik en spreek de recruiter altijd met de achternaam aan.
 6. Wees uniek.
  De werkgever ontvangt naar aanleiding van de vacature waarschijnlijk tientallen of honderden brieven. Om er bovenuit te steken en herinnerd te worden moet u iets unieks hebben. Probeer te bedenken wat u wel heeft de rest niet heeft (een unieke kwaliteit, ervaring of motivatie), zo zult u beter herinnerd worden en vergroot u de kans op de job.
 7. Gebruik een duidelijke opbouw. Zorg ervoor dat de brief duidelijk opgebouwd is met een inleiding, motivatie, kwaliteiten en slot-alinea. Ook het AIDA (Attention, Interest, Desire & Action) Model is goed om te gebruiken. Een duidelijke opbouw leest prettig en zorgt ervoor dat u georganiseerd overkomt, tevens zal de werkgever hierdoor langer zijn/haar aandacht bij de brief te houden.
 8. Vraag om een gesprek. In een motivatiebrief van één A4’tje kan het nooit duidelijk worden of u bij de werkgever past. Vraag daarom altijd om een gesprek, door aan te geven dat u de motivatie brief graag persoonlijk in een gesprek toe wilt lichten. Om dezelfde reden is het niet verstandig om direct te verlangen aangenomen te worden, bijvoorbeeld door te zeggen dat u hoopt snel aan de slag te kunnen.
 9. De handtekening. Vergeet onderaan de brief niet uw handtekening te zetten.
 • Een voorbeeld motivatiebrief is vooral opgesteld voor de werkzoekenden onder ons die zich een beeld willen scheppen hoe ze het best kunnen motiveren waarom ze net die job hopen te krijgen.
 • Bent u een student? Heeft u dringend wat geld nodig en zoekt u een vakantiejob, maar vraagt elk bedrijf steeds weer een motivatie op te stellen?
  Dan hebben wij voor u een standaard motivatiebrief voorbeeld voor een student opgesteld waar u mee aan de slag kan.
 • Vele studenten dienen ook in hun studentencarrière praktijkervaring op te doen binnen een bedrijf tijdens hun stage. Hiervoor dient u zeker ook gemotiveerd over te komen anders zal geen enkele onderneming of instelling u graag zien langskomen.
  Hiervoor hebben we een pracht exemplaar van een motivatiebrief voorbeeld voor stage opgesteld.

Bent u werkzoekend? Of op zoek naar een nieuwe uitdaging / job? Dan zal deze motivatiebrief u waarschijnlijk heel wat tijd kunnen besparen. Onderstaande motivatiebrief is opgebouwd uit een aantal elementen:

1.       Afzender
Bovenaan de motivatiebrief start u met naam en adres op deze manier te vermelden:

 • Uw voornaam en naam
 • Straatnaam + huisnummer
 • Postcode en stad

2.       Geadresseerde
Net als uw eigen naam en adres schrijft u eronder de contactgegevens van de contactpersoon binnen het bedrijf op volgende (iets andere) manier:

 •  “De heer” of “Mevrouw” voornaam en naam
 • Functie + bedrijf
 • Straatnaam + huisnummer
 • Postcode en stad

3.       Datum en plaats
Belangrijk! Vergeet niet de datum en plaats van het tijdstip waarop u de motivatiebrief geschreven heeft.
Plaats dit onder de twee adressen aan de rechterkant van de brief. Op volgende manier:

Stadsnaam, datum [dd maand jjjj]

4.       Onderwerpregel
Vermeld duidelijk dat het een sollicitatie betreft. Bedrijfsleiders of managers zullen namelijk niet uw volledige motivatiebrief bekijken vooraleer ze weten waarover dit nu precies zal gaan.

5.       Aanspreking
Zakelijk is de regel! Een duidelijke, zakelijke aanspreking hoort hier ook bij. Het is een officieel document en u wilt blijk geven van respect dus gebruiken we de aanspreking:

“Geachte meneer” of “Geachte mevrouw” + naam,

6.       Motivatie
Dit deel van de motivatiebrief zal natuurlijk de meeste tekst krijgen. Steek veel tijd in het opstellen van een goede motivatie, want onthoud dat u maar één kans krijgt om indruk te maken via een brief. Het zal dus meteen goed moeten zitten! Wil je meer info over de opbouw  van deze motivatie? Kijk dan gerust hieronder naar ons motivatiebrief voorbeeld en pluis zelf uit hoe het werd opgesteld. Naast deze krachtige motivatie ook nog een CV opstellen.

7.       Handtekening
Sluit de brief af met opnieuw een zakelijke groet. ‘Hoogachtend’ kan gebruikt worden maar klinkt meer als een formele briefwisseling tussen concurrenten. Wij stellen voor om de volgende afsluiting te gebruiken:

 “Met vriendelijke groet,
voornaam + naam”

Voorbeeld motivatiebrief

Nu u weet wat er in een brief moet komen staan heeft u een format hoe u haar in kunt delen. De gegevens die u al kent kunt u meteen invullen en zo blijft er steeds minder over wat er nog ingevuld moet worden.

Je motivatie is het belangrijkste, beschrijf vanuit uw hart waarom u gekozen moet worden, dus niet “ik vind het leuk, of “ik ben goed” maar geef goede argumenten, waarom u de juiste persoon op die plek?

U kunt dit ook met uw naasten en vrienden bespreken, zij kennen u waarschijnlijk goed en weten ook welke sterke punten u bezit en die kun u ook kunt vermelden in de motivatiebrief.

Heeft u ook inspiratie nodig voor een bijbehorend CV?

Gratis-cv-downloaden

Succes met solliciteren en het op gesprek komen naar aanleiding van uw mooie motivatiebrief en CV!