Voorbeeld motivatiebrief

Wil jij weten hoe je de perfecte motivatiebrief opstelt om je droomjob binnen te halen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Hieronder hebben we een standaard voorbeeld motivatiebrief gezet. Voor je begint lees je best eerst even alle tips, aan de hand van ons motivatiebrief voorbeeld, over het opstellen van een voortreffelijke motivatiebrief.

Ben jij werkzoekend? Of op zoek naar een nieuwe uitdaging / job? Dan zal deze motivatiebrief je waarschijnlijk heel wat tijd kunnen besparen.  Onderstaande motivatiebrief is opgebouwd uit een aantal elementen:

1.       Afzender
Bovenaan de motivatiebrief start je met je eigen naam en adres op deze manier te vermelden:

  • Jouw voornaam en naam
  • Straatnaam + huisnummer
  • Postcode en stad

2.       Geadresseerde
Net als je eigen naam en adres schrijf je eronder de contactgegevens van jouw contactpersoon binnen het bedrijf op volgende (iets andere) manier:

  •  “De heer” of “Mevrouw” voornaam en naam
  • Functie + bedrijf
  • Straatnaam + huisnummer
  • Postcode en stad

3.       Datum en plaats
Belangrijk! Vergeet niet de datum en plaats van het tijdstip waarop je de motivatiebrief geschreven hebt te vermelden of aan te passen. Plaats dit onder de twee adressen aan de rechterkant van de brief. Op volgende manier:

Stadsnaam, datum [dd maand jjjj]

4.       Onderwerpregel
Vermeld duidelijk dat het een sollicitatie betreft. Bedrijfsleiders of managers zullen namelijk niet je volledige motivatiebrief bekijken vooraleer ze weten waarover dit nu precies zal gaan.

5.       Aanspreking
Zakelijk is de regel! Een duidelijke, zakelijke aanspreking hoort hier ook bij. Het is een officieel document en je wil blijk geven van respect dus gebruiken we de aanspreking:

“Geachte meneer” of “Geachte mevrouw” + naam,

6.       Motivatie
Dit deel van de motivatiebrief zal natuurlijk het uitgebreidst worden. Steek veel tijd in het opstellen van een goede motivatie want onthoud dat je maar één kans krijgt om indruk te maken via een blaadje papier. Het zal dus meteen goed moeten zitten! Wil je meer info over de opbouw  van deze motivatie? Kijk dan gerust hieronder naar ons motivatiebrief voorbeeld en pluis zelf uit hoe het werd opgesteld. Je moet naast deze krachtige motivatie ook een CV opstellen.

7.       Handtekening
Sluit je brief af met opnieuw een zakelijke groet. ‘Hoogachtend’ kan gebruikt worden maar klinkt meer als een formele briefwisseling tussen concurrenten. Wij stellen voor om de volgende afsluiting te gebruiken:

 “Met vriendelijke groet,
voornaam + naam”

Voorbeeld motivatiebrief

Download onderstaand motivatiebrief voorbeeld, je kunt kiezen uit een word of een pdf versie.

voorbeeld motivatiebrief (word)voorbeeld motivatiebrief (pdf)

De motivatiebrief kan nu worden geschreven.

Heb je op deze pagina niet gevonden wat je zocht? Geen nood! Wij bieden je nog tal van andere motivatiebrief voorbeelden voor alle uiteenlopende situaties. Zoals een motivatiebrief voorbeeld voor stage en voor studenten. Bekijk ze zeker eens en hopelijk kan één van deze exemplaren jou op weg helpen.