Voorbeeld motivatiebrief

Wil jij weten hoe je de perfecte motivatiebrief opstelt om je droomjob binnen te halen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Hieronder hebben we een standaard voorbeeld motivatiebrief gezet. Voor je begint lees je best eerst even alle tips, aan de hand van ons motivatiebrief voorbeeld, over het opstellen van een voortreffelijke motivatiebrief.

Wij willen je zo goed mogelijk helpen bij het opstellen van jouw best mogelijke motivatiebrief. Hiervoor hebben we het voor jou mogelijk gemaakt om enkele motivatiebrief voorbeelden in te kijken.

Deze voorbeeld motivatiebrieven moeten je helpen in het proces om zelf een sterke en overtuigende tekst op te stellen.
Op deze pagina vindt u een lijst van beroepen waarvoor u voorbeeld motivatiebrieven gratis kunt downloaden om zelf te bewerken.

Vergeet echter nooit de brief te personaliseren, u wilt tenslotte niet precies dezelfde brief als een andere sollicitanten! Een motivatiebrief is een brief die erg persoonlijk is. Je schrijft in eigen woorden zo optimaal mogelijk je motivatie op. Het kan zijn dat een brief wordt opgesteld wanneer je in aanmerking wilt komen voor een opleiding, dan dien je aan te geven waarom zij juist jou uit moeten kiezen, welke motivatie zet jij op papier? Het is belangrijk dat je aan de hand van een voorbeeld kunt werken, dan krijg je meteen ideeën waar je mee aan de slag kunt gaan. Een aantal elementen dien je in ieder geval op te nemen in je motivatiebrief.

Wat zet je in de motivatiebrief?

In de brief staan op de eerste plaats je persoonlijke gegevens: je naam, adres, geboortedatum en andere persoonlijke gegevens, die van belang zijn. Denk hierbij ook aan het onderwerp bovenaan de brief en de datum waarop je de brief maakt. Dan volgt je c.v. dit is er een beschrijving van wat je tot nu toe allemaal gedaan hebt: cursussen, opleidingen, werk, etc. Dan geef je jouw motivatie, waarom jij juist uitgekozen moet worden. Zorg dat je zoveel mogelijk op de hoogte bent van bijvoorbeeld de inhoud van de cursus zodat je daar op in kunt spelen. Dan geef je een duidelijke beschrijving van de activiteiten waar je op dit moment mee bezig bent, welke goed bij de cursus of het beroep aansluiten bijvoorbeeld.

Tips & voorbeelden

We hebben al enkele tips aangehaald hoe je best je motivatiebrief kan opstellen.
Lees deze zeker eens door voor je aan je definitieve versie begint. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van verschillende soorten situaties waarin je een motivatiebrief zou kunnen nodig hebben.

Wij bieden deze motivatiebrieven aan als voorbeeld. Ga ze niet letterlijk kopiëren want dat zal je niets opleveren!

 1. Maak het niet te lang. Een sollicitatiebrief dient, inclusief adressering, aanhef en aflsuiting niet langer te zijn dan één A4’tje. Houd het daarom bondig en benoem alleen de relevante zaken. Hierdoor houdt u het ook interessant voor de werkgever die op zijn minst nog enkele tientallen andere motivatiebrieven zal moeten doospitten.
 2. De aanhef. Het is hier gebruikelijk, en netjes, om als aanhef “Geachte” te gebruiken. Probeer er achter te komen aan wie de brief precies gericht is zodat je “Geachte heer…..”/”Geachte mevrouw…..” kan gebruiken, hoe persoonlijker hoe beter. U kunt ook “Beste” gebruiken als aanhef, als u “Geachte” niet gepast vindt.
 3. Maak geen fouten.
  Een motivatiebrief dien je op de computer te maken, en niet met de hand te schrijven. Bijkomend voordeel is dat je veel spelfouten hierdoor kunt voorkomen met een spellings-corrector. De computer corrigeert echter niet de grammatica in je motivatiebrief en daar dien je dus zelf goed op te letten. Lees de brief altijd op papier nog eens na en laat ook een bekende de motivatiebrief nogmaals doorlezen, 4 ogen zien meer dan 2!
 4. Lettertype en lettergrootte. Gebruik voor de motivatiebrief hetzelfde lettertype en lettergrootte als in je C.V. Hanteer hierbij een maximum van lettergroote 12, hoewel 11 vaak netter staat. Gebruik geen rare lettertypes.
 5. Vousvoyeer altijd. De motivatiebrief is een zakelijke brief, daarbij hoort zakelijk taalgebruik. Spreek de lezer daarom altijd met u aan en nooit met jij. Vermijd in de motivatiebrief sowieso populair taalgebruik en spreek de recruiter altijd met de achternaam aan.
 6. Wees uniek.
  De werkgever ontvangt naar aanleiding van de vacature waarschijnlijk tientallen of honderden brieven. Om er bovenuit te steken en herinnerd te worden moet je iets unieks hebben. Probeer te bedenken wat jij wel hebt dat de rest niet heeft (een unieke kwaliteit, ervaring of motivatie), zo zul je beter herinnerd worden en vergroot je je kans op de baan.
 7. Gebruik een duidelijke opbouw. Zorg ervoor dat de brief duidelijk opgebouwd is met een inleiding, motivatie, kwaliteiten en slot-alinea. Ook het AIDA (Attention, Interest, Desire & Action) Model is goed om te gebruiken. Een duidelijke opbouw leest prettig en zorgt ervoor dat je georganiseerd overkomt, tevens zal de werkgever hierdoor langer zijn/haar aandacht bij de brief te houden.
 8. Vraag om een gesprek. In een motivatiebrief van één A4’tje kan het nooit duidelijk worden of jij bij de werkgever past. Vraag daarom altijd om een gesprek door aan te geven dat je je motivatie brief graag persoonlijk in een gesprek toe wilt lichten. Om dezelfde reden is het niet verstandig om direct te verlangen aangenomen te worden, bijvoorbeeld door te zeggen dat je hoopt snel aan de slag te kunnen.
 9. De handtekening. Vergeet onderaan de brief niet je handtekening te zetten.
 • Een voorbeeld motivatiebrief is vooral opgesteld voor de werkzoekenden onder ons die zich een beeld willen scheppen hoe ze best motiveren waarom ze net die job en geen andere willen.
 • Ben je een student? Heb je dringend wat geld nodig en zoek je een vakantiejob maar vraagt elk bedrijf steeds weer een motivatie op te stellen?
  Dan hebben wij voor jou een standaard motivatiebrief voorbeeld voor een student opgesteld waar je mee aan de slag kan.
 • Vele studenten dienen ook in hun studentencarrière praktijkervaring op te doen binnen een bedrijf tijdens hun stage. Hiervoor dien je zeker ook gemotiveerd over te komen of geen enkele onderneming of instelling zal je graag zien komen.
  Hiervoor hebben we een pracht exemplaar van een motivatiebrief voorbeeld voor stage opgesteld.

Ben jij werkzoekend? Of op zoek naar een nieuwe uitdaging / job? Dan zal deze motivatiebrief je waarschijnlijk heel wat tijd kunnen besparen.  Onderstaande motivatiebrief is opgebouwd uit een aantal elementen:

1.       Afzender
Bovenaan de motivatiebrief start je met je eigen naam en adres op deze manier te vermelden:

 • Jouw voornaam en naam
 • Straatnaam + huisnummer
 • Postcode en stad

2.       Geadresseerde
Net als je eigen naam en adres schrijf je eronder de contactgegevens van jouw contactpersoon binnen het bedrijf op volgende (iets andere) manier:

 •  “De heer” of “Mevrouw” voornaam en naam
 • Functie + bedrijf
 • Straatnaam + huisnummer
 • Postcode en stad

3.       Datum en plaats
Belangrijk! Vergeet niet de datum en plaats van het tijdstip waarop je de motivatiebrief geschreven hebt te vermelden of aan te passen. Plaats dit onder de twee adressen aan de rechterkant van de brief. Op volgende manier:

Stadsnaam, datum [dd maand jjjj]

4.       Onderwerpregel
Vermeld duidelijk dat het een sollicitatie betreft. Bedrijfsleiders of managers zullen namelijk niet je volledige motivatiebrief bekijken vooraleer ze weten waarover dit nu precies zal gaan.

5.       Aanspreking
Zakelijk is de regel! Een duidelijke, zakelijke aanspreking hoort hier ook bij. Het is een officieel document en je wil blijk geven van respect dus gebruiken we de aanspreking:

“Geachte meneer” of “Geachte mevrouw” + naam,

6.       Motivatie
Dit deel van de motivatiebrief zal natuurlijk het uitgebreidst worden. Steek veel tijd in het opstellen van een goede motivatie want onthoud dat je maar één kans krijgt om indruk te maken via een blaadje papier. Het zal dus meteen goed moeten zitten! Wil je meer info over de opbouw  van deze motivatie? Kijk dan gerust hieronder naar ons motivatiebrief voorbeeld en pluis zelf uit hoe het werd opgesteld. Je moet naast deze krachtige motivatie ook een CV opstellen.

7.       Handtekening
Sluit je brief af met opnieuw een zakelijke groet. ‘Hoogachtend’ kan gebruikt worden maar klinkt meer als een formele briefwisseling tussen concurrenten. Wij stellen voor om de volgende afsluiting te gebruiken:

 “Met vriendelijke groet,
voornaam + naam”

Voorbeeld motivatiebrief

Nu je weet wat er in een brief moet komen staan heb je een format hoe je haar in kunt delen. De gegevens die je al kent kun je meteen invullen en zo blijft er steeds minder over wat er nog ingevuld moet worden. Je motivatie is het belangrijkste, beschrijf vanuit je hart waarom jij gekozen moet worden, dus niet “ik vind het leuk, of “ik ben goed” maar geef goede argumenten, waarom ben jij de juiste persoon op die plek? Je kunt dit ook met je naasten en vrienden bespreken, zij kennen je waarschijnlijk goed en weten ook welke sterke punten je bezit en die kun je ook vermelden in je motivatiebrief.

Bekijk hieronder voorbeelden per job sector:

Download onderstaand motivatiebrief voorbeeld, je kunt kiezen uit een word of een pdf versie.

voorbeeld motivatiebrief (word)voorbeeld motivatiebrief (pdf)

De motivatiebrief kan nu worden geschreven.

Heb jij ook een goede input over hoe je best een motivatiebrief opstelt? Of heb je een mooi motivatiebrief voorbeeld, ontslagbrief voorbeeld of CV voorbeeld? Laat het ons weten dan kunnen wij het hier anoniem publiek maken en op die manier mensen helpen bij het maken van een kwalitatief hoogstaande motivatiebrief.

Succes met solliciteren en vergeet uw motivatiebrief voorbeeld niet aan te passen!